Kapcsolat

Cég:
Pénztárgépjavító
és Irodagéptechnikai
Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Adószám:11061250-2-05

Cím:3529 Miskolc
Vécsey Károly utca 7.
Telefon:
+36 46 353 894 
Email: info@pikers.hu
Web: pikers.hu

Pénzügy, könyvelés - Csóré Emese
Telefon: +36 30 626 7825
E-mail: pikersmiskolc@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Flexy V0004 Frissítés

Euro-150TE Flexy pénztárgép V0006 FW verziójával kapcsolatos forgalmazói tájékoztatás

 

Szoftverfrissítés pontjai, ha alapértelmezett beállításokat használ:

Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően nem programozta, programoztatta át az alap, gyári beállításokat

Speciális SD kártya nélküli frissítés

Szoftverfrissítés pontjai, ha NEM alapértelmezett beállításokat használ:

Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően átprogramozta, átprogramoztatta az alap, gyári beállításokat, mint pl. Gyűjtő, PLU, Kezelők, Perifériák, Kedvezmény/Felár, stb.

Speciális SD kártya használatával történő frissítés, melyet frissítés előtt be kell helyezni!

 


 Ha Napi zárásnál "ÚJ FW ELÉRHETŐ alatta 2018.xx.xx" üzenet jelenik meg, akkor ST Részösszeg gomb megnyomásával végezhető el a Zárás vagy TÖRLÉS billentyűvel visszaléphet és kinyomtathat még további zárásokat, jelentéseket


Tájékoztató
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2017. november 13-i határozatában a BKFH MMFF MMO (volt MKEH) engedélyezte az Euro-150TE Flexy (A014) pénztárgép V0006 FW szoftver verzióját. Korábban már engedélyt kapott a V0005 FW verzió, melynek értelmében ez a típus 2017.04.13-tól megfelel a módosított 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet új műszaki előírásainak. A V0005 FW verziót pilot teszt céljából kiküldtük kisebb mennyiségű Euro-150TE Flexy pénztárgépre, majd a tesztelés és hibajavítást követően engedélyeztettük a V0006 FW verziót. A V0006 FW verziót szintén pilot teszteljük kisebb mennyiségű pénztárgépre történő kiküldéssel. Ezt követően az elkövetkezendő hetekben/hónapokban kiküldésre kerül minden Euro-150TE Flexy (A014) pénztárgépre a V0006 FW verzió (kivétel Online2 üzemmódban, V0004 FW verzióval működő gépek).
Az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verziókban ideiglenesen nem elérhető, várhatóan a V0007 FW verzióban lesz újra elérhető. Ebből adódóan ezeket az Online2 üzemmódban működő V0004-es gépeket 2018 második felében fogjuk frissíteni, már a V0007 FW verzióra.

A FW kiküldés ütemezetten, több ezres csoportokban történik, nem egyszerre az összes gépre. A FW kiküldése azokon a pénztárgépeken valósul meg, amelyeken a mobilhálózati kommunikáció rendben működik. Azokban az esetekben, amikor a kiküldés pillanatában nincs elérhető mobilhálózat, az új FW a mobilkommunikáció helyreállását követően érkezik meg.
A frissítés sikeres végrehajtásához szükséges, hogy az AEE akkumulátora legalább 30%-os töltöttségi szinten legyen. Ennek érdekében a pénztárgép, adapteren keresztül történő, hálózatra csatlakoztatását követően, legalább 1 óráig töltsük az AEE akkumulátorát, és csak azt követően indítsuk el a frissítési folyamatot. Ez min. 1 órás töltés arra az esetre vonatkozik, ha a pénztárgép nincs folyamatosan hálózatra csatlakoztatva, vagy a pénztárgépet nem használta hosszabb ideje (utóbbi esetben javasolt a hosszabb töltési idő).

Amikor a pénztárgép kéri a FW frissítés elvégzését, azt végre kell hajtani. A pénztárgép csak a frissítés végrehajtását követően használható tovább. Frissítés után újra Napnyitást kell végezni, az abban a pillanatban érvényes kasszafiók tartalommal.
A V0004/V0005-ről V0006-ra történő frissítést megelőző Napi zárásoknál kiírja a pénztárgép azt a dátumot, amikor el kell végezni a FW frissítését az útmutató alapján (fenti példában 2017.11.20-án, Napnyitáskor).

 • Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél, fenti felirat megjelenését követően ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, a pénztárgép kinyomtatja a Napi zárást. A FW frissítést megelőző napon, a Napi forgalmi jelentés havi formáját is ki kell nyomtatni, majd másnap FW frissítést kell végezni!
 • Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti felirat megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba (X és/vagy Z), majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását. Ezt követően nyomtassuk ki a Napi forgalmi jelentést.

Ha a FW letöltése a kijelölt dátum után történik, annak letöltését követően a pénztárgép rögtön kérni fogja a FW frissítés elvégzését (akár nap közben is).
Amennyiben a gép Napnyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat.
Az esetlegesen még V0002 vagy V0003 FW verziókkal működő pénztárgépre nem kerül kiküldésre a V0006 vagy magasabb verziójú szoftver! Amennyiben az Ön pénztárgépén V0002 vagy V0003 FW verzió van, úgy szükséges annak frissítése az ECR-Trade Kft., mint forgalmazó szervizének közreműködésével először V0004 FW verzióra, ami hosszabb időt vesz igénybe (akár 1-2 hét)! Csak ezt követően lehetséges a frissítés V0006 vagy magasabb FW verziókra.

Aktuális FW verzió megállapítása felhasználó által:


V0002 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében (ahol a Napnyitást végezzük) nem szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.
V0003 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.
V0004 FW esetén (az aktuális frissítés után), SHIFT + SZORZÁS billentyűkombinációra átkapcsol Online2 üzemmódba a gép (vagy kiírja, hogy Online2 licence érvénytelen).
V0005 FW esetén ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében szerepel pl. a SZTORNÓ BIZONYLAT menüpont.
V0006 FW esetén P-ÜZEMMÓD / AEE KARBANTARTÁS menüjében szerepel pl. a FELÜLVIZSG.DÁTUM menüpont.

Újdonságok változások:

Töltse le az új V0006 FW verzió Kezelési útmutatóját (6.x verziók) a www.ecr-penztargep.hu Tudásbázis/Letöltések/Pénztárgépek menüpontjában!

- kiegészültek a pénztárgép használat biztonsági szabályai
- módosult a 2+48 órás AEE kommunikáció pénztárgép kikapcsolást követően, AEE készenléti állapotra
- VTSZ számok programozásának határideje kitolódik 1 évvel, azaz 2019.01.01-től lesz kötelező használni
- a nagy mennyiségű új funkció, és az ehhez szükséges tároló kapacitás miatt a 3.000 PLU szám csökkent 1.500 PLU számra – ebből adódóan FW frissítést követően a korábban 1.500 PLU fölött használt termékeket át kell programozni 1.500 PLU szám alá, az 1.500 PLU fölötti termékek nem kerülnek importálásra FW frissítés utáni import esetén! (lásd. 4. pont elején)
- módosult az állapotjelző fények működése, a sárga már nem világít állandóan, csak ha kommunikál – ebből adódóan változott a FW frissítés menete egy ponton V0004-ről V0005/V0006 és újabb verzióra történő frissítéskor! (részletek a vonatkozó pontoknál)
- módosult a Napnyitás, Forint készpénzen kívül további fizetőeszközökkel is lehet napot nyitni
- Befizetésnél is lehetőség van Forint készpénzen kívüli fizetőeszközök bevételezésére
új bizonylatok készíthetőek a pénztárgépen:

 • Sztornó bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet
 • Visszáru bizonylat (ez váltja ki a manuálisan kitöltött ún. Sztornó könyvet
 • Göngyölegjegy (göngyöleg visszavétel, ellenérték azonnali kifizetésével
 • Bizonylatok listája

- bizonylatok módosulása – adóügyi bizonylattá váltak:

 • Napnyitás
 • Kifizetés
 • Befizetés
 • Fizetőeszköz csere

- új funkciók:

 • egyéb fizetőeszközök használata és programozása
 • korábbi HALO (helyi érték határ) módosult összeghatárra (Ft érték)
 • módosultak a Gyűjtők és PLU-k alapértelmezett összeghatárai 900.000 Forintra (frissítést követően ezek kerülnek beállításra, import után ezeket ellenőrizni, esetleg módosítani szükséges)
 • Tételsor és Összesen értékhatárok programozhatósága – ezt az üzemeltető a Mód. rendelet 3. melléklet, A) cím, 18. pontja értelmében be kell állítsa frissítést követően! Az üzemeltetőnek a tőle elvárható mértékben, a gazdasági tevékenysége sajátosságaihoz illeszkedően alkalmaznia kell az összeghatárok beállítását annak érdekében, hogy a téves beütés esélyét minimalizálja. Ez által elkerülhetőek a tévesen, több százezres, vagy milliós összegű tévesen készült nyugták, ill. ezek szükségszerű sztornózása. Az új FW alapértelmezetten tartalmazz a nyugta maximális összegére vonatkozó, ÁFA tv. 165. § (3) b) pontjában meghatározott értékhatárt – ami jelenleg 900.000 Ft, viszont frissítés utáni import által ez elállítódhat, amennyiben az importált Gyűjtő adatbázisban korábban magasabb HALO határ volt beállítva.
 • PING – kapcsolat tesztelése NAV-AEE között
 • PLU esetén beállítható a göngyöleg státusz
 • engedményen felül lehetőség van nem üzletpolitikai kedvezmény használatára is – százalék vagy egyösszegű engedmény esetén választani kell a kettő típus közül (engedmény/nem üzletpolitikai kedvezmény)
 • nyugtán belül lehetőség van göngyöleg visszaváltásra
 • nyugta fizetésénél lehet göngyölegjeggyel is fizetni
 • pénzmozgás bizonylatoknál (Kifizetés, Befizetés) választhatóak a Mód. rendelet által meghatározott ok-kódok
 • lehetőség van a pénztárgép átszemélyesítésére – tulajdonos változás, cégforma változás, stb. esetén nem kell AEE-t cserélni
 • pénztárgépen, Szerviz üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) a szüneteltetési időszak kezdete és vége, valamint a szervizbe történő átadás és visszavétel dátuma
 • Éves felülvizsgálatkor a pénztárgépen, SZERVIZ üzemmódban, szerviz által beállítandó (kötelezően) az Éves felülvizsgálat elvégzésének ténye és a soron következő felülvizsgálat dátuma
 • felhasználó megtekintheti a soron következő Éves felülvizsgálat dátumát P-üzemmódban
 • lehetőség van felhasználó által letölteni a legújabb FW verziót P-üzemmódban, amennyiben arra a szerviz utasítást ad

- a pénztárgép figyelmezteti a felhasználót a kötelező Éves felülvizsgálat elvégeztetésére, a dátum elérkezése előtt 30 nappal kezdődően
- a Napi zárás előtt a pénztárgép automatikusan kinyomtatja a Pénztárjelentést (amely önmagában is nyomtatható X üzemmódban, mint eddig)
- módosult/bővült a Pénztárjelentés tartalma
- módosult a Fizetőeszköz csere, csak fő fizetőeszközök közötti csere lehetséges V0006 FW verzióban
- módosultak/kiegészültek az egyes üzemmódok menüpontjai
- az Euró átállás dátumát, valamint a Felkészülési időszak és Kivezetési időszak dátumát és az átváltási árfolyamot a NAV szervere programozza
- az Online2 üzemmód a V0005/V0006 FW verzióban nem elérhető, V0007 FW verziótól lesz újra elérhető
- az új FW-hez a dekódoló új verziója kell – XML helyett P7B formátumban kerülnek tárolásra a naplófájlok az SD kártyán
- elérhetőek a segédszoftverek új verziói
- az új verziójú segédszoftverekben az egyes bizonylatok képei megjeleníthetőek, valamint a dekódolt naplófájl vonatkozó bizonylat bejegyzéseiben értelmezhető formában láthatóak a bizonylatok nyomtatott sorai
- gyorsult a nyugta lezárásánál az utolsó sorok nyomtatása (V0004 esetén, AP szám nyomtatása előtt hosszabb-rövidebb ideig várakozott a pénztárgép)
- az ÁFA-kulcsok helyett az ÁFA-címkék szerepelnek a bizonylatokon (5,00%  04,76%; 18,00%  15,25%; 27,00%  21,26%; AJT maradt; TAM módosult AM-re)
- bővültek/módosultak a hibaüzenetek az új funkciók által
- a pénztárgép Napi zárást követően nyomtathat NAV technikai tájékoztatás bizonylatot, amennyiben ilyet a NAV szervere a pénztárgépre küldött
- a NAV szervere távoli eléréssel beállíthatja a kommunikáció gyakoriságát, valamint a naplófájlok maximális méretét
- a V0006 FW verzióról V0007 és magasabb FW verzióra történő frissítés menete egyszerűsödik – SD kártya ellenőrzése automatikus, frissítés előtt elmaradt Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma automatikusan nyomtatásra kerül
t- ovábbi, működést javító módosítások

 

PC kapcsolatra vonatkozó tájékoztatás:

Korábbi FW verziónál nyilatkozataink értelmében elkészítettük az Online PC kapcsolat azon verzióját, amikor a PC-ről a pénztárgép felé küldjük az értékesített vagy sztornózott termékeket, de az MKEH akkor ezt a működést nem engedélyezte, hivatkozva a jelenlegi törvényi szabályozásra.
Ebből adódóan a V0004-es FW verzióban a Nyitott PLU üzemmódot, azaz Online2 PC-kapcsolatot valósítottuk meg. Az Online2 üzemmódban megvalósított értékesítés menete nem tér el kezelői oldalon a hagyományos üzemmódtól. Az értékesítés, tétel sztornózás, kedvezmény/felár alkalmazás, fizetési módok megadása, ügyfélkód megadása ugyan úgy a pénztárgép billentyűzetéről történnek, vagy a pénztárgéphez csatlakozatott vonalkód leolvasó segítségével. A különbség csupán az, hogy a PLU termék értékesítése külső (és belső) adatbázisból valósul meg. A pénztárgép belső adatbázisából PLU és Gyűjtő is értékesíthető, amennyiben azok be vannak állítva. (további részletek az új kezelő útmutatóban)


V0003-ról V0004-re történő FW frissítéssel kapcsolatos további részletek:

FW frissítést megelőző 5. naptól kezdődően „X” Teljes jelentésnél (napi/havi) és „Z” Napi forgalmi jelentésnél (napi/havi) „ÚJ FW ELÉRHETŐ” üzenet jelenik meg a kijelzőn, alatta a NAV által megadott FW frissítési/telepítési dátummal. Ilyenkor van lehetőség egyéb zárások, jelentések kinyomtatására – napi és havi formátumban is! A frissítési dátum elérkezésekor már csak „Z” Napi zárás (Napi forgalmi jelentés) napi és havi verziója nyomtatható – más jelentés, zárás nem!
 • Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti üzenet megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba, majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását.
 • Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, kinyomtatja a Napi zárást, azt követően a havi formáját is ki kell nyomtatni (frissítést megelőző napon), majd másnap FW frissítést kell végezni!

A FW frissítési dátum elérkezésekor, az alábbi üzenet jelenik meg a kijelzőn:
       - amennyiben a gép Napi zárás után van, és Napi nyitást szeretnénk végezni, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” (ha a FW letöltési és telepítési dátum között legalább 1 nap eltérés van)
       - amennyiben a gép Napi nyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat (ha a FW letöltési és telepítési dátum azonos).

Szoftverfrissítést követően alaphelyzetbe állnak a pénztárgép adatbázisai (PLU, Gyűjtő, Kezelők, Kedvezmény/Felár, stb.) és beállításai (Lábléc, Reklámszöveg, stb.), melyek visszaállíthatóak a szoftverfrissítés menetében speciális SD kártyára történő mentés, vagy műszerész segítségével (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja).


 1. P-üzemmódba lépve, ki kell választani menüből a PTG SW UPGRADE tételt, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű lenyomásával elindítani a folyamatot.
 2. Ekkor a pénztárgép megkérdezi, hogy elvégezze-e a speciális SD kártyára az adatbázis mentését: „ADATBÁZIST MENT?”. Ehhez szükséges a speciális SD kártya behelyezése (amennyiben ez még nem történt meg). Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN/NEM.

            - Az IGEN-t jelentő ST RÉSZÖSSZEG billentyű megnyomását követően elindul az adatbázis mentése az SD kártyára, melynek folyamata nyomtatásra kerül.
            - NEM-et jelentő TÖRLÉS billentyűt csak akkor használjunk, ha előzőleg műszerész által mentésre kerültek az adatbázisok/beállítások (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja), mivel azok a frissítés következtében törlődnek; vagy akkor válasszuk a TÖRLÉS-t, ha alapértelmezett beállításokat használjuk.

       3. Ezt követően a pénztárgép megkérdezi, hogy folytatjuk-e a frissítés menetét: „FOLYTAT?”. Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN vagy NEM.
       4. Ilyenkor elindul a frissítés folyamata, melyet a kijelző és állapotjelzők alapján tudunk követni:

              - FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER (kijelzőn)
              - a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi a pénztárgép új szoftverének betöltését majd a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
              - a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi az AEE új szoftverének betöltését
              - a folyamat befejezését követően a sárga állapotjelző fény villogása befejeződik és újraindul az AEE, majd meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 30 másodpercig folyamatosan világít, és világítani kezd (pár perccel később) a sárga jelzőfény is
              - ez után meg kell nyomni a TL KÉSZPÉNZ billentyűt
              - a kijelzőn megjelenik az „MRS FOLYMATBAN…” felirat, majd befejezést követően erről előbb bizonylat nyomtatódik, majd pár másodperc múlva megjelenik az „MRS OK KIKAPCSOLÁS” felirat
              - ezt követően ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni

       5. Frissítést követően (amennyiben a 2. pont szerint volt adatbázismentés), a pénztárgépen elvégezhető P-üzemmódban a lementett adatbázisok visszatöltése: IMPORT ÖSSZES menüpont kiválasztása, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű.


Amennyiben a frissítési folyamat végénél, „AEE LETERHELT, ST/folytat?” felirat jelenik meg, úgy az ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomását követően folytatódik a folyamat.


Frissítés után előfordulhat, hogy a pénztárgép újra Napi zárás elvégzését kéri, ilyenkor ezt el kell végezni annak ellenére is, ha nem történt időközben Napi nyitás.


Amennyiben nincs elérhető frissítés, és a pénztárgépen elindítjuk a frissítést, ezt a pénztárgép „NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS” hibaüzenettel jelzi.


Azokon a gépeken, ahol korábban előfordult FW frissítést követően (V0002-ről V0003-ra) a Napi zárás sorszámának és azon szereplő GT számlálójának újraindulása, alaphelyzetbe állása, azokon jelen frissítéskor még pár esetleg előfordulhat ugyan ez, de későbbikben már nem. A pénztárgép ilyen esetben is használható, ez nem jelent hibás működést. A már letárolásra került, és NAV felé megküldött naplófájlok ez által nem módosulnak, adatok nem vesznek el, csak a fenti számlálók újraindulnak (pl. mintha AEE egységet cseréltünk volna betelés, meghibásodás miatt).


 

Amennyiben a segédletek ellenére telefonos segítségre van szüksége, úgy hívja saját szervizpartnerét! A szervizpartnerek elérhetőségét az alábbi hivatkozásnál találja:
http://www.ecr-penztargep.hu/index_elemei/penztargep_szervizpartnereink.htm


Szükség esetén az alábbi forgalmazói telefonszámokon is kérhet segítséget a FW frissítéssel kapcsolatban (H-Cs 8.00-16.30, P 8.00-15.30):
Szerviz: 06-1/239-5773, 06-20/951-8162, 06-20/975-3184, 06-20/211-8698, 06-20/211-8915, 06-20/212-3811, 06-20/389-1001
valamint további telefonszámainkon: 06-1/350-4006, 06-1/239-0534, 06-1/236-0797


A fenti forgalmazói telefonszámokon a frissítéssel kapcsolatban tudunk Önnek segíteni, egyéb szerviz kérdésekkel kérjük, forduljon bizalommal saját szervizpartneréhez.
Kérjük, hogy legyen türelemmel a telefonszámok foglaltsága esetén!

Letölthető Verzió